Zaprojektowanie, budowa, a później obsługa magazynów chłodniczych niesie za sobą konieczność posiadania wysokiego poziomu wiedzy technicznej. Magazyny chłodnicze muszą być wyposażone w urządzenia i systemy informatyczne, które pozwalają składować towary wymagające temperatury kontrolowanej oraz mierzyć poziom wilgotności. Klienci szukający takich powierzchni mają obecnie do wyboru bardzo nowoczesne rozwiązania.
mówi Ludwika Korzeniowska, Business Development Director, JLL
Kluczowy czynnik chłodzący
1 czerwca zostało uruchomione nowe centrum dystrybucyjne dla Lindt&Sprüngli (Poland), światowego lidera na rynku czekolady premium. Z nowego centrum dystrybucyjnego w Grodzisku Mazowieckim zaopatrywane są wszystkie sklepy, sieci handlowe, hurtownie i inne punkty sprzedaży w całym kraju. Za zarządzanie procesami magazynowymi (składowanie, zarządzanie zapasami, kompletowanie zamówień i co-packing) oraz dystrybucję wyrobów czekoladowych odpowiada zespół ID Logistics.
Nowe centrum dystrybucyjne Lindt&Sprüngli zostało otwarte równo 10 lat po podpisaniu umowy między naszymi firmami. Dzięki długoletniej współpracy zdobyliśmy doświadczenie i know-how, które dziś pozwala nam zagwarantować najwyższą jakość obsługi magazynowej produktów wrażliwych, czekolad i wyrobów czekoladowych.
tłumaczy Marcin Papuga, Warehouse Director, ID Logistics Polska
Powierzchnia magazynu wynosi blisko 7600 mkw., z czego 7000 mkw. stanowi część magazynowa. Wysokość netto hali to 12 metrów. Do składowania wyrobów czekoladowych przygotowano w niej 13 000 miejsc paletowych.
Czekolada tam składowana wymaga ścisłego przestrzegania reżimu temperaturowego. W tym wypadku jest to przedział od 12 do 16 st. C przy jednoczesnym utrzymaniu wilgotności na poziomie 65 proc.
mówi Sylwia Dunn, Business Development Director, ID Logistics
Kluczowy wydaje się w przypadku takiego magazynu wybór czynnika chłodzącego.
W tym celu określane i uzgadniane musiały być wszystkie niezbędne parametry mające na celu zapewnienie optymalnych warunków składowania tego typu produktów.
dodaje Sylwia Dunn
W przypadku magazynu w Grodzisku Mazowieckim jest to układ pośredni amoniakalno-glikolowy. Zastosowano tam glikol polipropylenowy, ponieważ posiada on atesty higieniczne, które co prawda nie są wymagane ponieważ nie ma on styczności z żywnością, ale w uzgodnieniu z klientem uznaliśmy, że będzie to dodatkowe zabezpieczenie.
tłumaczy Daniel Gawryś, Cost Manager z Panattoni
Magazyn przyjazny środowisku
W grodziskim centrum zastosowane zostały nowoczesne rozwiązania zwiększające efektywność obsługi magazynowej, zapewniające bezpieczeństwo i przyjazne dla środowiska. W magazynie wykorzystywane są wózki widłowe zasilane bateriami litowo-jonowymi. Dla pracowników magazynowych przygotowano dotykowe terminale kodów kreskowych, co zwiększa komfort pracy i jednocześnie skraca czas trwania procesów kompletacji.
Magazyn jest obiektem o podwyższonej klasie odporności ogniowej, wprowadzone zostały też rozwiązania zapobiegające skutkom nieplanowanych awarii prądu. Zamontowany został w tym celu agregat prądotwórczy.
mówi Marcin Papuga, Warehouse Director, ID Logistics Polska
Czas i oszczędność
Budowa takiego magazynu to oczywiście wyższe koszty względem standardowych obiektów spowodowane inwestycją w tę dodatkową instalację. Jednak deweloperzy budujący takie obiekty wykorzystują obecnie technologie i systemy, które mają na celu generowanie oszczędności już w czasie użytkowania powierzchni.
W magazynie z kontrolowaną temperaturą może być oczywiście zastosowany czynnik oparty o freon (ten który jest jeszcze dopuszczony do użytkowania), ale układ amoniakalno-glikolowy jest jednak najbardziej optymalnym rozwiązaniem. W dłuższej perspektywie czasu dzięki takiemu układowi mamy oszczędność zużycia energii elektrycznej na poziomie nawet 30 proc. w porównaniu z instalacją freonową.
wylicza Sławomir Rodak, Director R&D, ID Logistics
Niezwykle istotnym elementem w tego typu obiektach – na co wskazują wszyscy specjaliści – jest także system alarmowy, który w momencie stwierdzenia jakichkolwiek nieprawidłowości wysyła komunikat SMS do osób odpowiedzialnych za utrzymanie warunków.
Bezpieczeństwo jest dla nas i dla naszych klientów niezwykle istotnie, dlatego magazyny przygotowane do składowania produktów wymagających kontrolowanej temperatury - tak jak w obiekcie pod Grodziskiem - wyposażone są w niezwykle nowoczesne systemy informatyczne i urządzenia kontrolno-pomiarowe, które 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu monitorują temperaturę i wilgotność.
dodaje Sławomir Rodak
Rynek spożywczy z ciągłym rozwojem
Obecnie dane rynkowe pokazują rosnący udział branży spożywczej na tle całego rynku co w połączeniu z bardzo intensywnie rozwijającym się obszarem e-commerce znacząco wpływa na zwiększony popyt na magazyny z temperaturą kontrolowaną.
Rynek spożywczy jest szczególnie delikatny ze względu na specyfikę produktów, które mają krótki termin przydatności do spożycia, wymagają więc bardzo restrykcyjnego podejścia do ich składowania.
podsumowuje Ludwika Korzeniowska, Business Development Director, JLL
Klienci z branży spożywczej będą więc mieli coraz wyższe wymagania co do jakości usług logistycznych i będą również oczekiwać optymalizacji kosztowej, wysokiej jakości obsługi oraz elastyczności w dopasowaniu do zmieniających się potrzeb rynku.
Zródło - Linkleaders Polska